Kalorifelet

Jag har redan i tidigare text nämnt lite om det stora kardinalfel som generellt genomsyrar kostdebatten; att en kalori är en kalori. Här är en länk som förklarar lite mer i detalj vad som är galet med det hela:

https://anthropocene.live/2016/07/23/kostrad-baserade-pa-att-rakna-kalorier-ar-pseudovetenskap/

Notera dock ett fel i artikeln gällande hur mycket ATP som glykos ger upphov till. Rättelse i kommentarsfältet finns. Man kan alltså tillgodogöra sig c:a 3 ggr mer energi från fett än från kolhydrater.

Det känns ju ganska rimligt att kroppens celler inte fungerar som en brinnande eld. Jag hoppas inte någon blir skraj av att konstatera att kroppen kan tillgodogöra sig mycket mer av energin från fett. Detta är inte det som kommer få dig att gå upp i vikt, det visar istället på hur beroende kroppen är av att vi får i oss tillräckligt med fett för att kunna supporta cellernas metabolism och ge kroppen en god chans att må bra.

Äter du istället mest kolhydrater, triggas kroppen att lagra energin istället för att omsätta den till vettiga saker i kroppen.

Jag hade en kollega som fick höra från sin dietist att hon inte skulle äta för mycket avokado, då den innehåller så stor andel fett. Istället fick hon tipset att äta yoghurt med chokdadpuddingpulver i till frukost. Kanske lika många kalorier, men låter det hälsosamt för någon? Att förneka kroppen en massa naturliga fleromättade fetter att optimera immunförsvaret med, för att istället piska upp blodsockret och tvinga kroppen att lagra in energin som fett istället. Bad idea i mina ögon iaf.

Jag tror de flesta ändå skulle välja avokadon när de tänker hälsosamt.

avokado-klass1-1 vs. chokladpudding-480g-ekstroms-1578909153

 

…och jag hoppas länken ovan fått någon till att fortfarande välja avokadon även om den skulle innehålla fler kalorier än portionen chokladpudding…

2 reaktioner på ”Kalorifelet

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s