Blött & kallt, men vem bryr sig

Lovade ju återkomma med hur det gick i Finalloppet, 19km, i lördags 5/11. Årstiden gör det till högrisk för pissväder, och i år införlivades detta till fullo. Inte så motiverande att stå och huttra innan starten från den decimeterdjupa sjön av typ 3-gradigt vatten på vad som annars brukar vara en gräsmatta.

Men när starten väl gått blev det som vanligt mycket roligare, och kylan och regnet glömdes mer eller mindre bort. Hittade ett bra flow och kunde hålla en ganska jämn fart genom hela loppet; till skillnad från hur det var i fjol. Havregrynsgröt med banan, ägg och smör till frukost, samt några muggar sportdryck på vägen supportade bra!

Två saker slår mig under loppet. Fy fan vad slö jag är i uppförsbackar jämfört med de jag annars är lika snabb som. Och shit vad snabb jag är utför, speciellt i gyttjig terräng; jag känner att jag totalt mosar de jag annars ligger och race:ar emot.

Det här med uppförsbackar vet jag om sedan länge, jag har inte riktigt den där krämen i benen som de andra verkar ha. Kanske kör de en jäkla massa backintervaller, eller har jag bara genetiskt kassa muskelfibrer för detta i låren. Verkar bygga upp mycket mjölksyra, så får träna mer på tröskel kanske. Och sen en lite mer riktad satsning på backintervaller. Hjälper det kanske att köra mer explosiv styrka på gymmet?

Det jag tappar uppför vinner jag istället utför, så i totalen jämnar det nog ut sig, men det finns säkert lite lågt hängande frukt att hämta gällande uppförslöpningen, då så många verkar vara så mycket starkare än jag där.

Det blev ingen bambi på is, jag skippade mina hala Icebugs och satsade på ett säkert kort i mina Saucony Peregrine 4. De var ganska misshandlade redan innan loppet, men de höll ihop och jag är lite ledsen att de inte går att få tag på längre. Det har kommit en 5:a, men den är helt plötsligt uppbyggd 4mm högre. Inte något jag tror på, man vill ju ha så mycket närkontakt med marken som möjligt, speciellt i terräng.

2016-11-05 13.09.59.jpg
Slitvargar till skor, som jag letar efter lämpliga ersättare till

Sluttiden blev drygt 4 minuter sämre än i fjol, men då var förutsättningarna helt andra. Inget blask och ingen gyttja. Inbillar mig att jag hade fått en mycket bättre tid än i fjol om förutsättningarna varit samma, men det är omöjligt att veta såklart. Nu får jag nöja mig med 1.32 och en snittfart kring 4:50 per kilometer. Ändå helt ok med terrängdelen i åtanke.

Avrundade med att springa även barnloppet med sonen, 2 år gammal. Han var måttligt taggad, men han förtjänade en medalj för att han stod ut med sina hurtiga föräldrar en pissregnig novemberdag som denna. Tillsammans promotade vi min frus företag Motionskicken, som via CrossNature håller pass ute i naturen året runt.

finalloppet-linus
Reklampelare för utomhusträning!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s