Låt oss tala tandställningar

Ett fenomen som idag är väldigt vanlig är att barn behöver tandställningar då deras käkar och ansiktsform växer på ett icke önskvärt sätt. Vart fjärde barn idag behöver tandställning för att käken växer fel. Det verkar ganska osannolikt att människan genom evolutionen skulle utvecklats med en så pass stor benägenhet att behöva korrigerande tandställningar, så något i den moderna livsstilen är sannolikt boven i dramat.

Detta styrks av undersökningar som gjorts på urbefolkningar världen över, med tandläkaren Weston Price som den störste pionjären. Han förde även fram hypotesen att käken påverkas av den näringsbrist som en kost rik på raffinerade kolhydrater innebär.

Sedan jag började intressera mig för kostens påverkan på vår hälsa har min favoritförklaring varit att en kolhydratrik kost som stimulerar tillväxthormoner får käken att växa okontrollerat. Vid närmare anblick verkar det dock som att det finns ett antal andra delförklaringar som möjligen är ännu viktigare för hur käken utvecklas.

En av dessa är att käken behöver utmanas genom att få tugga på hårda sega saker, precis som man föreställer sig att våra förfäder gjorde. Dagens mosade barnmat och fruktpuréer gör allt annat än att utveckla käkens och tungans muskulatur, det är något som är säkert. Bröd, gröt, pasta och skräpmat styrketränar inte heller käken nämnvärt.

Enligt en artikel jag hittat kan dock den största bidragande orsaken vara att barn börjar andas genom munnen istället för näsan, vilket är en normal stressreaktion. Kan det helt enkelt vara stressen från det moderna samhället som orsakar det stora behovet av tandställningar? Läs gärna igenom artikeln och se vad ni tror om teorin.

Jag har själv haft tandställning som ung, men oklart om den gjorde någon nytta överhuvudtaget. Jag andas nog ganska mycket genom munnen, och när jag tänker efter var jag nog ganska orolig för mycket under uppväxten.

Visserligen lär jag triggat igång en hel del tillväxt genom min västerländska kost, så svårt att veta vad man ska skylla på. I alla fall kanske man inte kan lägga all skuld på den västerländska kolhydratrika kosten.

Tillägg i efterhand: Jag har funderat en del på hur stressande det moderna samhället egentligen är för 4-åringar, och det känns inte som att det kan vara hela förklaringen till problematiken. En del stress behövde barn säkert hantera även under stenåldern. Det som skulle kunna leda till att barn lär sig andas genom munnen är även en täpp näsa, och det är min uppfattning att det är något som verkar vara alldeles för vanligt idag. Barn går runt med rinnande näsa mest hela tiden, och då blir det svårt att andas genom den. Långdragna förkylningar är ju en indikation på ett nedsatt immunförsvar, och här kommer väl ändå den moderna kosten in i bilden. Socker understödjer inflammationer i kroppen, och gör det svårare för immunförsvaret att läka dessa. Lågt näringsinnehåll och brist på D-vitamin och Omega-3 hjälper inte heller till.

Min slutliga teori blir då ändå att en kolhydratrik kost som höjer blodsockret påverkar immunförsvaret och gör oss mer benägna att bli förkylda och därmed mer benägna att andas genom munnen. Detta i sin tur verkar kunna påverka käkens utveckling negativt.

2 reaktioner på ”Låt oss tala tandställningar

 1. Hej Johan!

  Stefan sa att jag inte skulle läsa men kunde inte låta bli. Alltså jag blir mörkrädd. Vad har du din högskoleexamen i? Eller har du ens en högskoleexamen? Detta är ju skräp rakt igenom, har även visat för en väninna som är tandläkare. Dessutom livsfarligt att sprida denna desinformation.
  Här är lite information om LCHF till barn – dock enbart case reports på diabets barn, för ingen läkare skulle någonsin få för sig att köra LCHF-studie på friska barn – det vore totalt oetiskt.
  http://www.dagensdiabetes.info/index.php/alla-senaste-nyheter/2520-lchf-to-t1dm-children-risks-for-life-pediatric-diabetics
  Värt att notera att även socialen varit inblandad, och i Stockholm omhändertog socialen just ett barn som var satt på extremkost.
  Även detta inslag kan vara nyttigt för dig att se:

  Gilla

  1. Hej Veronica!
   Jag är alltid öppen för en dialog om innehållet i det jag skriver. Det jag inte förstår är dock vad av det jag skriver i mitt inlägg som du ifrågasätter. Är det Weston Prices forskning som är irrelevant? Är det nyttan med att tugga hårda och sega saker? Är det teorin om munandning som är galen (detta var ett nytt område för mig med)? Är det otänkbart att det finns ett samband mellan okontrollerad tillväxt och högt blodsocker? Eller socker och inflammation? Jag är nyfiken och öppen alternativa förklaringar till varför det finns ett så stort behov av t ex tandställningar i dagens samhälle. Vad är din förklaring? Eller är det onödigt att ens ställa frågan?
   I ett av mina första inlägg skrev jag följande:
   ”Jag kommer förmodligen skriva en hel del inlägg där intressanta vetenskapliga fynd och andra godbitar från studier osv nämns. Det är fullt möjligt att jag länkar vidare ibland, men min ambitionsnivå är inte att bevisa ett endaste dyft på denna bloggen, så ofta kommer det vara upp till dig som läsare att nyfiket fortsätta läsandet medelst google.
   Jag hoppas att en del av det jag skriver får dig som läsare att bli intresserad och göra en bredare informationsinsamling själv. Det är på det sättet man skaffar sig en helhetsbild. Jag kanske kan så ett frö i alla fall. Verkar något jag skriver helt uppåt väggarna galet så kolla gärna upp det och återkoppla om du finner bättre och mer korrekt information.
   Jag kommer skriva en hel del om mig själv och mina tankar kring saker och ting, men jag kommer aldrig hävda att jag sitter på den ultimata sanningen. Jag spånar och utmanar, men kommer inte tvinga på dig någonting. Du väljer själv hur du bemöter det jag skriver.”
   Det här med barn och LCHF diskuterade vi på Facebook för några månader sedan. Jag har inget mer att komma med gällande det, förutom att äldste sonen låter hälsa att han mår finfint och förmodligen har minst sjukdagar av alla barnen på sin förskola.
   Jag läste din länk gällande fallstuder på barn med diabetes typ-1 och kan väl konstatera att det är en dum idé att äta mindre än man behöver. Hos 5 av 6 av patienterna var det uppenbart att de fick i sig för lite energi. Det är ju alltid en dålig idé. Men det är säkert en vanlig risk när man försöker gå över till LCHF, och inte vågar/vill kompensera genom att äta tillräckligt med fett. Att de hade ”förhöjt” kolesterol säger egentligen ingenting, utan de borde gjort ett apo-prov (ApoB/ApoA1). Detta test tar hänsyn till storleken på LDL-partiklarna och har visat sig vara det bästa sättet att förutse risken för hjärtsjukdom.
   Se gärna en översikt om kolesterol: https://www.dietdoctor.com/se/kolesterol
   Eller läs boken: https://www.adlibris.com/se/bok/forskningsfusket-sa-blir-du-lurad-av-kost–och-lakemedelsindustrin-9789172412538
   Sen behöver man alltid vara öppen för individuella behov. Förmodligen mår de flesta bättre av att dra ner på kolhydraterna, men säkert inte alla, och sen till vilken nivå man tycker känns bäst varierar ju också. Kolhydratrestriktion är i alla fall faktor man kan fundera kring och vara medveten om ifall man vill laborera med kosten.
   Jag är osäker på vilken relevans studien har för friska barn. Jag ser dock fram emot Kostfondens studie inom kost till typ-1 diabetiker som kommer utföras på Karolinska. Där utgår jag från att man erbjuder lågkolhydratsgruppen en näringsriktig kost med all den energi de behöver från nyttiga fetter. Jag är själv månadsgivare, och hoppas att de snart fått in tillräckliga medel för att dra igång den planerade studien.
   När det kommer till ditt påstående om att ett barn blivit omhändertaget har jag svårt att kommentera, då jag inte vet vad ”extremkost” är. Men om barnet inte mådde bra var det säkert ingen bra kost. Jag vet att ett barn satt på vegankost blivit omhändertaget nyligen, men det är raka motsatsen till det jag skulle hävda vara en bra kost.
   Vet att det figurerade ett fiktivt case gällande omhändertagande av diabetes typ-1-barn på LCHF för ett par år sedan http://www.dagensdiabetes.info/index.php/alla-senaste-nyheter/2165-barn-med-typ-1-diabetes-8-5-ar-gammalt-och-lchf-kost-omhandertas-enligt-lvu. När det rapporterades ”glömde” SR att nämna att bara var påhittat, så det ledde till en del helt meningslösa skriverier.
   Gällande Youtubelänken så kan jag väl bara säga att det är synd att det finns idioter som hotar forskare, men vet inte vad det bidrar med i sakfrågan. Mai-Lis Hellenius är jag inte så förtjust i. Läs gärna om henne på https://anthropocene.live/2017/01/24/varning-for-professor-mai-lis-hellenius-livsstilsrad/
   Slutligen: Nej, jag är inte läkare, men jag är läskunnig och intresserad av att förstå hur saker och ting hänger samman. Jag hoppas få andra intresserade av att ta reda på mer själva, och inte bara tro på allt man hört. Det är viktig att ifrågasätta saker och ting, särskilt när man ser problem som behöver lösas. Sen finns det faktiskt många läkare som vågat ta steget bort från den omotiverade fetträdslan, men de blir såklart också bemötta med skepsis från läkarkåren i stort.
   Min åsikt gällande läkarkåren är att den är fantastisk när det kommer till massvis med akuta problem och trauman, samt operationer, men när det kommer till livsstilsrelaterade sjukdomar är det väldigt begränsad hjälp man kan få. Det man får som ”lösning” är oftast någon form av piller eller salva som tar bort symptomen från den underliggande sjukdomen. Man har ingen koll på hur man istället skulle kunna bota sjukdomen. Detta är tyvärr precis vad läkemedelsbolagen tjänar pengar på: livslång medicinering. Jag säger inte att jag tror att läkare generellt går läkemedelsbolagens ärenden medvetet, men det är så man blir utbildade. Jag är helt övertygad om att nästintill alla läkare gör så gott de vet och kan, men tänker att de nog skulle behöva våga leta efter lösningar utanför boxen ibland.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s