…om öroninflammationer

Drar igång temat med olika bekymmer som jag själv drabbats av relaterade till min kost och livsstil igen.

Nu tänkte jag avhandla alla de öroninflammationer jag drabbades av mycket tidigt i livet, och som inte slutade ställa till med besvär förrän jag som 35-åring kom till insikt och lade om min kost.

Jag var ett klassiskt ”öronbarn”, med oräkneliga örininflammationer redan som väldigt ung. De fortsatte under hela min barndom och som vuxen drabbades jag i stort sett varje år av en öroninflammation som behövde behandlas med antibiotika för att försvinna.

Vid 25 års ålder drog jag dessutom på mig en ”kronisk” inflammation i hörseltrumpeten, som krävde daglig medicinering med kortisonspray. Denna inflammation gick jag sedan runt med i 10 år, och enligt läkarna var det självklart att jag inte skulle bli av med den, utan jag skulle helt enkelt ställa mig in på att spruta kortison i näsan varje dag livet ut. Men även denna inflammation försvann när jag bytte kost.

Så vad berodde dessa positiva händelser på?

Att man lätt drabbas av olika inflammationer torde innebära att man har ett nedsatt immunförsvar, så uppenbarligen har min kostförändring påverkat mitt immunförsvar på ett mycket positivt sätt. Minimalt med socker och rikligt med naturligt fett verkar ha den effekten, vilket jag belyst i ett tidigare inlägg.

Att högt blodsocker i sig är mumma för allsköns bakterier i kroppen har jag känt till ett tag, men ett annat fenomen, som är starkt relaterat till blodsockernivån, verkar vara hur väl kroppens celler kan tillgodogöra sig det för immunförsvaret så viktiga C-vitaminet.

Det är nämligen så att glukos och C-vitamin består av väldigt snarlika molekyler, och därmed konkurrerar om samma plats inne i cellerna. Finns det mycket socker i blodet, tar sig en glukosmolekyl oftare in i cellen, som då inte kan fungera optimalt. Detta blir ytterst problematiskt för de vita blodkropparna, då de använder C-vitamin vid sin bekämpning av inflammationer i kroppen. Vita blodkroppar kan ta upp 20 gånger mer C-vitamin än vanliga celler, just för att deras behov är så stort.

Detta innebär i all enkelhet att de vita blodkropparna blir sämre på att oskadliggöra patogena bakterier och virus, som får en större chans att växa till sig och ställa till besvär!

Konkurrenssituationen leder oss in på ett annat intressant resonemang; nämligen att mängden C-vitamin man behöver få i sig via kosten är starkt korrelerad med hur mycket socker man får i sig. Äter man inget socker kan kroppen tillgodogöra sig nästintill all C-vitamin du får i dig. Dricker du till exempel ett glas apelsinjuice får du förmodligen endast användning av en bråkdel av den mängd C-vitamin som juicen innehåller. Det är därför som många naturfolk, och nutida karnivorer, kan leva på en diet baserad enkom på animalisk föda (som faktiskt innehåller en del C-vitamin). Det finns helt enkelt inget socker som konkurrerar med C-vitaminet när det ska in i cellerna.

Det hade ju varit smäckert om vi människor kunde syntetisera C-vitamin i den egna kroppen, precis som många djur kan… Då hade vi nog haft ett mycket bättre rustat immunförsvar, hur illa vi än skötte kosten. Men det finns säkert någon bra evolutionell förklaring till detta; någon annan fördel detta förde med sig. Vi får helt enkelt gilla läget och smaska i oss broccoli, spenat och andra grönsaker, men möjligen inte lita på att frukt (och framförallt inte fruktjuice) ger oss det bästa tänkbara utbytet.

C-vitamin verkar även kunna spela en viktig roll för att förebygga och läka hjärt-kärlproblem, olika cancerformer och andra metabola besvär!

Får kanske anledning att fördjupa mig i detta vid ett framtida blogginlägg, men kan för tillfället nöja mig med att konstatera att mina öroninflammationer förmodligen varit en följd av en hög glykemisk last. Välling, potatis, bröd, godis osv har högst sannolikt bidragit till att försvaga mitt immunförsvar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s